Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
Vote Now
IGA PENTRU DEȘTEPTAREA ROMÂNIEI

inisterul Educației organizează simulacre de dezbateri publice, ignorând pe față toate persoanele care ridică teme care deranjează

Constatăm cu indignare că histrionii plătiți regește din munca poporului român au renunțat la orice spoială de complezență și își bat joc fățiș de cei pe care ar trebui să îi slujească cu diligență. Ce s-a întâmplat ieri la așa zisa dezbatere inițiată pe tema noii legi a educației ne demonstrează, fără urmă de tăgadă, că politicienii mărunți aflați vremelnic la conducerea țării nici măcar nu se mai sinchisesc să-și ascundă disprețul față de români.

Bănuiam că va fi o dezbatere de formă din momentul în care anunțul pentru înscriere a fost lansat cu foarte puțin timp înainte. Dar lipsa de respect pe care domnul ministru Câmpeanu și ceilalți membri din comisia de dezbatere au arătat-o față de reprezentanții societății civile românești este de neconceput într-o Românie democratică și educată, așa cum se pretinde a fi.

Ieri, pe 23 august, ne-am convins și noi direct, prin reprezentanții noștri, despre cum simulează dezbaterile publice pe tema noilor legi ale educației domnul ministru Cîmpeanu și subalternii săi din Ministerul Educației, dacă mai exista vreun dubiu.

Dacă sunteți părinți, elevi, studenți, sau pur și simplu cetățeni români care sunteți interesați de reforma radicală a sistemului de învățământ care e în curs de inițiere, ar fi bine să citiți cu atenție cele ce urmează. Pentru că, dincolo de discuțiile pe articole de lege și măsuri propuse, contează în primul rând să ne dam seama de sinceritatea și de bunele sau mai puțin bunele intenții pe care le au politicienii și experții care fac reforma prin noile legi ale educației.

Pe 22 august, Ministerul Educației a lansat invitația ca cei care doresc să participe la dezbaterea publică online de azi să se înscrie pe email. Din partea Ligii pentru Deșteptarea României s-au înscris domnul Andrei Lucian Dincă (secretar general al Asociației Neamunit) și doamna avocat Marina Ioana Alexandru (președinte al Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor si Libertăților și secretar general al Asociației Alianța Părinților). La ora 12, s-a intrat în dezbaterea de pe Zoom. Deși s-a stabilit clar de la început regula care prevedea că fiecare participant are dreptul să își expună opiniile timp de maximum 3 minute, de fiecare dată când a intervenit o persoană considerată mai “importantă”, precum un parlamentar, sau reprezentantul unui ONG care are legături cu MEC, această regulă a fost ignorată, fiind valabilă mai mult pentru cetățenii “de rând”, unele VIP-uri vorbind chiar si 7-8-10 minute, în special dacă au abordat doar teme care nu îl deranjau pe domnul Cîmpeanu. Totodată, atunci când problemele ridicate de vorbitori au fost pe placul oficialilor din minister, domnul ministru și colegii săi le-au răspuns pe larg la toate punctele.

Nu a fost și cazul reprezentanților Ligii pentru Deșteptarea României, când mai degrabă domnul ministru Cîmpeanu a aplicat tactica ignorării depline a întrebărilor/ problemelor incomode, după faimosul model patentat de fostul ministru al justiției – “altă întrebare”.

Iată, mai întâi pe scurt, cele 4 probleme importante pe care le-a ridicat în cadrul dezbaterii publice domnul Andrei Lucian Dincă, din partea LIGII:

Punctul 1: S-a solicitat MEC să facă publică lista experților care au contribuit la elaborarea noului proiect de lege a educației, pentru transparență și responsabilitate. La această chestiune, domnul ministru și colegii din comisie nu au răspuns nimic.

Punctul 2: S-a argumentat că ar fi oportun să se crească durata anului școlar pentru a facilita asimilarea materiilor și a ne apropia de media europeană. La această propunere, domnul ministru Cîmpeanu a răspuns pe scurt că nu se poate, că nu ar fi oportun.

Punctul 3: Referitor la digitalizarea totală a procesului de educație: s-a ridicat problema efectelor negative ale expunerii zilnice și prelungite a copiilor la ecrane și tehnologie, s-au solicitat limite clare pentru durata de expunere, și s-a solicitat ca specialiștii care propun digitalizarea educației să își asume răspunderea pentru eventuatele efecte negative pe care aceasta le-ar putea provoca elevilor. Totodată, s-a ridicat problema părinților care nu vor să își expună copiii la educația digitalizată și preferă educația clasică. La această chestiune, nici domnul ministru și nici colegii săi nu au binevoit să răspundă.

Punctul 4: Legat de scăderea vârstei minime pentru învățământul obligatoriu la 3 ani: Am afirmat că noi considerăm că într-un stat democratic, părinții pot să aleagă liber dacă să dea copilul la o grădiniță de stat sau particulară, dar nu pot fi obligați să încredințeze copilul de la 3 ani unui sistem de ”învățământ preșcolar” obligatoriu. La această temă, când am ajuns spre final și s-au scurs cele 3 minute, domnul Cîmpeanu ne-a întrerupt pur și simplu intervenția, fără să ne lase să terminăm ultimul paragraf, vizibil deranjat de problemele spinoase ridicate de noi.

Așadar, dintre cele 4 probleme importante pe care le-am ridicat în cadrul acestei expuneri, domnul Cîmpeanu și colegii domniei sale din minister au ignorat total 3, cele care i-au deranjat, au preferat să nu răspundă absolut nimic și să treacă la următoarea persoană, ca și cum nu au auzit nimic din ce li s-a transmis.

Ulterior, a avut loc și intervenția doamnei avocat Marina Ioana Alexandru, care a ridicat și dânsa mai multe probleme esențiale, printr-o serie de întrebări directe, clare și punctuale, adresate direct domnului ministru Cîmpeanu. Vizibil deranjat de problemele dificile ridicate de doamna avocat, domnul Cîmpeanu a preferat să-i ignore total toate întrebările, trecând imediat la următorul vorbitor, ca și cum doamna avocat nu ar fi existat. Iată și mărturia doamnei avocat:

“Avocat Marina-Ioana Alexandru, am fost prezentă cu luare de cuvânt (cele 3:30 minute) la așa-zisa dezbaterea publică din 23 august 2022 de la Ministerul Educației, pe tema proiectului de lege a învățământului “România Educată”. Menționez că atât domnul Ministru Câmpeanu cât și staff-ul dumnealui prezent la dezbatere, au refuzat în mod repetat să răspundă la solicitările și întrebările legitime pe care le-am pus cu privire la acest proiect de lege absolut dezastruos și pe care, noi SOLICITĂM IMPERATIV să fie retras și refăcut integral cu participare reală, etică și morală a unor adevărați specialiști în domeniul juridic și al învățământului.”. Rușinos, domnule ministru.

Un moment penibil și trist, în care domnul Cîmpeanu, ne-a arătat astfel pe față că aceste așa-zise dezbateri și consultări publice sunt doar un simulacru ieftin, menit să ne arunce praf în ochi. Suntem amăgiți că iată, se ține cont și de părerea cetățenilor, când de fapt domnul ministru nu face decât să pună în aplicare ordinele primite de mai sus, din alte părți, pentru a desăvârși distrugerea sistemului de educație românesc și de a-l face să servească cu totul alte interese, contrare intereselor poporului român.

În final, dorim să ne exprimăm dezamăgirea, dezaprobarea și indignarea față de modul rușinos în care au fost tratați public reprezentații Ligii pentru Deșteptarea României de către domnul ministru Cîmpeanu și subalternii săi, după ore întregi de așteptare pentru a putea interveni în așa-zisa dezbatere și consultare publică organizată de MEC. Prin modul lipsit de respect în care au fost tratați cei doi reprezentanți ai LIDER, nu au fost jigniți doar ei ca persoane, ci și organizațiile civice pe care le reprezintă, toți cei care rezonează cu mesajul nostru, dar și milioanele de părinți și elevi care vor fi afectați de problemele pe care noi le-am sesizat, în numele si în interesul majorității cetățenilor români. Pentru că toți vom fi afectați, într-un fel sau în altul, de reforma educației, care este fundamentul unei națiuni. Iar actuala reformă nu merge deloc în direcția potrivită, de reconstruire a sistemului de educație, ci dimpotrivă.

Domnule Cîmpeanu, dacă de lipsa dumneavoastră de profesionalism ne-am convins pe deplin din perioada nefericitului dumneavoastră mandat de ministru, modul în care v-ați comportat în momentul în care românii, prin reprezentanții lor, v-au adresat întrebări pertinente pe tema unui proiect de lege de o importanță vitală, vă descalifică din punct de vedere uman și moral.

Știm acum cu siguranță că noul proiect de lege este berbecul prin care se încearcă aplicarea loviturii de grație unui sistem și așa șubrezit de 32 de ani. Știm cu siguranță că dumneavoastră, domnule ministru Câmpeanu, la fel ca ceilalți membri ai clasei politice din ultimii 32 de ani, sunteți doar un instrument orb prin care interese străine își desăvârșesc opera de distrugere a României.

Dar, toate aceste șicane prin care încercați să împiedicați exprimarea interesului național în procesul legislativ ne motivează și ne determină să ne adaptăm pentru ca, în viitor, să vă răspundem cu propriile dumneavoastră arme.

Conform DEX – “MINISTRU s.m. Membru al unui guvern care este însărcinat cu conducerea unui minister. [< fr. ministre, cf. lat. minister „ servitor, asistent”]”. Rămâne să vă întrebați, domnule Cîmpeanu: oare vă considerați un slujitor al poporului român, al interesului național și al intereselor superioare ale copiilor, sau slujiți cu totul alte interese, străine de ale noastre?

LIGA PENTRU DEȘTEPTAREA ROMÂNIEI – 24 august 2022

Leave A Comment